Op zoek naar gestra producten en diensten?

3 belangrijke dingen om te overwegen voor terugslagkleppen in stoomsystemen

De terugslagklep (ook bekend als "keerklep" of "checkklep") is een onderdeel van een stoom- en condensaatsysteem dat vaak over het hoofd wordt gezien.

Met een zeer eenvoudige functie en een compacte en robuuste constructie speelt de terugslagklep een cruciale rol bij de correcte werking van een leidingsysteem waar meerdere drukken en debieten op elkaar aansluiten.

Terugslagkleppen worden vaak gemonteerd op de uitlaten van pompen, de inlaten van spruitstukken en pijpleidingen, aansluitingen op tanks en vaten, en worden soms zelfs gebruikt als vacuümafsluiterbreker. Zonder een dergelijke voorziening kunnen problemen ontstaan door de ongewenste neveneffecten van terugstroming en/of overdruk naar andere delen van het systeem, wat leidt tot problemen met de veiligheid en werking.

De volgende stappen kunnen worden genomen om de levensduur van dit kritieke onderdeel te verlengen:

1: Zorg dat dat maat van de klep correct is:

Een terugslagklep wordt vaak op "lijnDN maat" in een pijpleiding geïnstalleerd, bv. een klep van 50 mm wordt geïnstalleerd in een pijp van 50 mm. Een terugslagklep is echter een soort regelklep, dus het is van vitaal belang dat hij de juiste afmetingen heeft voor de rol toepassing en het debiet. Een "te grote" klep zal niet volledig openen en "klapperen". De zitting en de veer zullen zeer snel slijten, met kapotte onderdelen tot gevolg. Een "te kleine" klep leidt tot een hoge drukval, waardoor de stoom- of condensaatstroom kan worden beperkt en pompenergie wordt verspild.

2: Kies de juiste klep voor de juiste taak:

Er bestaat meer dan één type terugslagklepmechanisme. Er zijn verschillende uitvoeringen geschikt voor verschillende taken en toepassingen en ook hier is het belangrijk dat het juiste type wordt gebruikt voor de beste resultaten, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Bijvoorbeeld: een veerbelaste terugslagklep van het RK-type kan in elke richting worden gebruikt, ook bij neerwaartse stroming, terwijl een scharnierende terugslagklep van het CB-type dat niet kan. Een terugslagklep van het CB-type heeft echter een kleinere drukval, waardoor hij ideaal is voor toepassingen met lage druk.

3: Zorg ervoor dat de terugslagklep op de juiste plaats zit:

Soms wordt een terugslagklep geïnstalleerd op een plek waar een slechte lay-out van het leidingwerk de manier waarop de klep of het systeem zich gedraagt kan veranderen, bv. bij plaatsing bovenaan of onderaan een stijgende verticale pijp. Is de klep bedoeld om water tegen te houden om andere onderdelen stroomopwaarts te beschermen? Zijn de klepveer en afdichting van het juiste type en sterkte om dit te garanderen?

In wezen is dit eenvoudige onderdeel belangrijker dan u denkt. Een goed functionerende terugslagklep kan het verschil maken tussen een veilig en efficiënt stoom- en condensaatsysteem en een systeem dat niet naar behoren werkt.

Deze eenvoudige gids over Terugslagkleppen is geen vervanging voor deskundig advies. Zorg ervoor dat uw systeem correct werkt - neem vandaag nog contact met ons op.

Non-return check valve in situ

Uw lokale experts op het gebied van stoom en condensaat

Wij willen u graag helpen met de juiste oplossingen voor uw sector